Blåtiran, varmblodssto, 5 år (Lac-equi)

av diplomerade djurhomeopaterna Eivor Iversen & Lotta Hägglund

Under vår utbildning till djurhomeopater, åkte vi ut på besök till Blåtiran, ett 5-årigt varmblodssto. Hon hade varit hos denna ägare sedan i somras, har leasat henne, hon passar inte i ett proffsstall för att hon spänner sej jämt, kan inte slappna av.

Har ont i ryggen och fram på bogen, mest ont på länden, vid körning och ridning. Svullen på båda armbågarna. Fått massage och stretching men det hjälper inte.

Skuttar, hoppar och tokar sej i hagen. Jagar runt de andra, vill leka? Ganska stora ögon, tunn över bringan, sett framifrån. Lite högbent bak. Har varit väldigt mager, trots att hon har gått på grönbete, får lusern sedan en månad och har börjat lägga på sej nu. Har gått undan i hagen tidigare, men sista veckan har hon börjat ta kommandot i hagen.

Är elak mot sin lillasyster, (de fryser ut henne) men är väldigt lekfull, sprallig annars. Hon är pillrig i boxen, då hon är uppbunden, står och skakar huvudet och slänger med tungan, gnager på metallen osv. Matte tycker att hon ser ut som att hon skrattar då hon pillar och leker, va´ kul detta är! Är mer vild än tam i boxen på morgonen, vill ut? Är stressad och äter inte på morgonen innan hon ska ut, vill väldigt gärna vara ute. När matte ställer in henne i boxen, får hon ett lite oroligt uttryck i ögonen, alla står en bit ifrån henne. Då vi kommer och står kring boxen får hon samma uttryck som innan, men ser ändå ganska harmonisk ut.

Har inga direkta rädslor, är mer allmänt studsig för allt, reagerar då bilar kör förbi på vägen, lyssnar. Vid hastiga rörelser rycker hon till, hoppar bakåt ibland.

Pratar mycket, svara och ropar till de andra, om man hälsar till dem i hagen svarar hon. Är mycket snäll med barn, försiktig, snäll och trevlig överhuvudtaget. Kramade katten med halsen häromdagen. Klok och vänlig. Blir väldigt rädd vid tillsägelse så man måste säja åt henne försiktigt, behöver sällan tillsägelse, gör sällan något dumt. Matten är ute med henne på promenader eftersom hon inte kan köras eller ridas, kan kännas rastlös då, vill inte stå stilla utan vill framåt.

Hatar bettet, slänger med huvudet, tuggar och pillar, är klart irriterad över bettet. Vid ridning så har det hänt att hon blivit jättearg, hon skulle göra skänkelvikning men förstod inte vad ryttaren menade, började hoppa och skutta, blev till slut arg och bara stod stilla och ville inte gå alls.

I övrigt jättesnäll vid all hantering, sympatisk. Vill att allas blickar skall vara på henne, alla ska vara hos henne, men kan stå och låta andra bli kelade med bara hon också är med. Älskar uppmärksamhet(3), vill ha mattes uppmärksamhet hela tiden, plockar i handsken, lägger huvudet mot matte, tuggar(3). Matte tycker att hon beter sej som en kattunge som blivit tagen för tidigt från mamman. Är lättstartad(3). Reagerar över saker men är ändå nyfiken.

Gillar att åka transport, går in utan problem och står stilla under färden. Inte rädd för mörker, ej skillnad på män/kvinnor tror matte, åska (vet ej), inga direkta rädslor utan mer reagerar på allt. Inte direkt rädsla, utan mer en känslighet över allt. Älskar att bli borstad men kan rycka undan huvudet då man ska borsta där.

Har ingen direkt uppfattning om hon är varm/kall, är nog hellre utan täcke tror matte. Det syns att hon inte vill ha täcket, (ser ut som ”måste jag?”), men hon gör inget för att förhindra eller ta av det.

Äter ej mycket salt, får aldrig sötsaker. Dricker knappt en hink över natten, matte tycker att det är lite. På dagen är svårt att veta, då ingen kollat. Har ej mycket gaser, hade avföring 3 ggr på ca 15 min då hon ställdes in i boxen. Skiter alltid på samma ställe. Avföring UA, urin UA, hovar UA. Är ganska renlig av sej men kan rulla sej ute, oftast då hon har täcke på sej. Blir jättelycklig då det är helt rent i boxen med en stor hög halm, kör runt som en elvisp då.

Har lätt för att svettas, börjar svettas direkt, på bogen och halsen. Kommer fram till dej i hagen, lätt att fånga in. Matte tycker att hon är lättlärd bara hon väl förstår vad man menar. Det är kul att vara ute i skogen, tråkigt att vara på travbanan, pga prestationsångest?

Har lite dålig balans då bakbenen ska verkas, ont? Högg efter skötare då hon borstade mellan frambenen, hittade inget sår, hänt en gång. Matte masserade mellan frambenen och då reagerade hon inte. Sparkade efter en skötare i boxen, hänt en gång. Går som en banan, med huvudet böjt åt vänster, är inte stel i någon sida.

(En kommunikatör som pratat med henne berättade att hästen sagt att hon har ont i ryggen därför att hon går och spänner sej därför att hon har prestationsångest, hon har även dåligt självförtroende och hon förstår inte vad folk menar. Hon känner sej dessutom försummad. Hon vill vara någons enda häst, men inte vara ensam häst. Detta samtal, skedde för en vecka sedan, har sedan dess börjat ta kommandot i hagen och äta på morgonen sedan tjejen försökt överföra goda vibbar.)

Jag tyckte att det var så märkligt att hon tuggade så mycket mot matte, mer och mer ju längre vi stod där. Är det ett sugbehov eller tecken på underkastelse? Vi pratade med Liesbeth Ellinger om fallet, vi var på föreläsning med henne i samma veva, och hon tyckte vi skulle prova med Lac equinum. Läkemedlet beställdes och hästen fick medlet vid påsk -03

Behandlades med Lac-equi C200

Förbättring skedde omedelbart. Inte ont i ryggen längre, fungerar bra, snäll. Så vitt jag vet har hon inte behövt någon mer dos.

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *