Ryggvärk

av homeopat Michael Westerberg, ur HFD 2004/4

Tillfällig trötthetskänsla, smärta och värk i ryggen kan ha sin orsak i återkommande tunga lyft och arbete på skakigt underlag såsom i truckar och traktorer. 80% självläker inom 2 veckor och 90% inom 2 – 3 månader. Ca 80% av alla vuxna får besvär någon gång. Motion och fysisk aktivitet är oftast gynnsamt även om det tillfälligt innebär ökade besvär. Ett homeopatisk läkemedel kan påskynda och underlätta tillfrisknandet.

ARNICA D30
Används så fort som möjligt efter en yttre skada. Kan känna sig sönderslagen, mörbultad. Ryggskott från överansträngning. Svaghetskänsla med känslighet för beröring och tryck. Smärta i mitten av ryggen när man sitter. Känner sig bättre av att vila. Sängen känns för hård och byter ofta liggställning. 
Dosering: 3 piller under tungan omedelbart efter det att en skada skett, annars 3 ggr dagligen i några dagar.

BRYONIA D30
Blir sämre av minsta rörelse men bättre av ett fast tryck. Bättre av absolut vila. Svanken känns öm om man ligger på rygg, annars bättre av att ligga på den onda sidan. Tycker inte att värme lindrar utan vill ha sval, frisk luft.

HYPERICUM D30
Minsta rörelse av armar och nacke smärtar enormt, efter t.ex. ett fall eller slag mot ryggraden. Våldsam huggande smärta med svårighet att gå eller böja sig framåt efter t.ex. ett fall på svanskotan. Domningskänsla. Smärtorna strålar längs med nervbanorna.

NUX VOMICA D30
Svanken känns sönderslagen och bruten. Kramp i stående ställning. Svårt och smärtsamt att sitta. Kan inte vända sig i sängen utan att sitta upp. Värk i ryggen på morgonen. Blir sämre ju längre man ligger. Känner sig mycket irriterad.

RHUS TOX D30 
Vanliga orsaker: överansträngning, förlyftning, sträckning eller avkylning. Stelhet och värk i svanken som blir bättre av att röra på sig och att ligga på något hårt. Smärtan är sämre i början av rörelse men blir bättre av fortsatt rörelse. Stela och domnade muskler. Stor oro i kroppen. Bättre av att gå upp tidigt och mår mycket bättre av värme.

RUTA D30 
När skadan och värken  känns som i skelettet eller ”djupt inne i benmärgen”. Känns som om benet är brutet av skadan.

Generell dosering: 5 piller under tungan 3 ggr dagligen i några dagar, eller vid behov.

© Lotta Hägglund