Protestkissning

av diplomerad djurhomeopat Anna-Lena Nyström, ur; Kompendium för katt

Varför börjar katten kissa på andra ställen än i katttoaletten?

Vanligtvis när det gäller friska djur som kissar på otillåtna stäleen så handlar det nästan alltid om protester mot än det ena än det andra. Kattens bästa sätt att visa missnöje mot något är att kissa där den inte får. Undantagsvis naturligtvis när man misstänker att det kan handla om något problem med urinvägsinfektioner, njurar, diabetes eller andra kroppsliga fysiska fel. Uppsök då alltid veterinär eller kontakta diplomerad djurhomeopat och berätta om symptomen. I annat fall kan du checka av följande eventuella anledningar till kiss-problemet.

Vad protesterar den mot eller vad utlöser kissandet?

Detta är den absolut viktigaste anledningen, som man bör lägga största vikten av att hitta! Vad händer innan katten kissar och vad hände katten/familjen innan kissandet började?

Är det någon av följande anledningar som orsakar kissandet?

 • Har någon ny familjemedlem kommit in i familjen, något nytt djur, barn etc?
 • Någon som katten tycker illa om eller som tar för sig mer uppmärksamhet?
 • Har husse/matte jobbat extra mycket och varit borta långa perioder när katten varit ensam och till följd känt sig ledsen, undanskuffad och haft det långtråkigt?
 • Vems säng eller vems sovplats den kissar i?
 • Vems skor, kläder etc?
 • Är det ordentligt rent i lådan?
 • Trivs katten i sanden?
 • Har man nyss bytt ut sanden mot någon ny sort?
 • Finns det fler kattlådor än en, om det är flera katter?
 • Har det kanske hänt något med diarré när katten varit dålig, så den kopplar ihop kattlådan med något obehagligt?
 • En viss färg på lådan vid tillfället?
 • Är kattlådan på ett bra, lugnt och avskilt ställe? Ex badrummet eller har den lådan i närheten av matplatsen och därav inte vill kissa i lådan?
 • Har det hänt någon incident nyligen, innan kissandet började? Slagsmål utanför, något som skrämt katten?
 • Har något djur slunkit in i bostaden och katten känt sig hotad?
 • Är det något som hänt i familjen? Bråk, missämja eller att någon är ledsen som katten känner av och också oras av? Har någon gått bort eller annan flockmedlem försvunnit, som stått katten nära, t ex kattungar?
 • Handlar kissandet helt enkelt om en kattunge som har en ytterligare en kompis i bostaden? Därav så stressad av att hinna ut och ha roligt så det är svårt att ta sig tid och kissa i lådan?
 • Är någon katt okastrerad och ger ifrån sig stark doft så övriga katter inte längre vill gå på lådan? Eller strilar katten pga könsmognad och revirtänkande?
 • Handlar problemet om en katt som tagits mycket tidigt och helt enkelt inte har fått lära sig av mamman hur det är att vara rumsren? Alternativt en utekatt som aldrig lärt sig använda kattlåda? Jag är dock av den åsikten att katten är så renlig att den lär sig att gå på toalett även om den missat det i början av sin uppväxt, det kanske tar lite extra tid bara.
 • Är det en katt med stark könsdrift trots kastrering, som kissar revir för att hålla borta inkräktare? T ex vid ytterdörren eller i alla hörn eller där någon suttit eller varit?
 • Har man nyss tagit in någon sak utifrån, som luktar andra katter, cykel, stolar etc? Har man nyss tapetserat om eller köpt någon ny möbel som luktar konstigt för katten?
 • Gör man rent med något starkt medel, typ Klorin eller citrondoft, vilket katten ofta känner som markeringshot och själv måste kissa över för att eliminera doften.

Hur kan man då försöka lösa problemet med att katten kissar där den inte ska?

De uppräknade anledningarna som nämnts ovan är några av de vanligaste orsaker till att katten kissar där den inte ska. Fler finns naturligtvis! Hur löser man då dessa problem? Ja, bara genom att hitta den förmodade anledningen så har man oftast en möjlighet att lösa problemet genom att åtgärda vad som är fel.

När det gäller familjemedlemmar eller andra djur i familjen är de ju ett faktum som inte går att plocka bort. Men att pyssla om den katten som kissar där den inte ska, lite extra om den känner sig undanskuffad av en ny medlem, är naturligtvis en mycket bra åtgärd.

Att försöka vara borta mindre, och gäller det en ensamkatt kan man också fundera på om en kattkompis kan vara ett alternativ till att katten känner sig mer stimulerad. Naturligtvis inte då så att man ursäktar sig med att vara borta ännu mer.

Djur snappar upp minsta känslostämning precis som barn. Djur är djur och vi måste också förstå deras känslor och måna om att göra det bästa i situationen, när vi nu ändå tagit på oss ansvaret för dessa fyrbenta individer.

Att noga visa vad som är fel, men också berömma när något går bra. Framför allt berömmet tror jag vi ofta glömmer bort. När det gäller tillrättavisning räcker ett bestämt fy med allvarligt tonläge. Lyckas man med att ertappa katten när den kissar, och då pratar jag om precis när den kissar, så fya bestämt och lyft den till kattlådan och ge beröm där. Ge mycket beröm när den väl går på lådan, så den förstår att detta är något som husse/matte uppskattar och aldrig tvärtom.

Inga mardröms-bestraffningar som att stoppa ned nosen i urin eller avföring! Det genererar bara en ännu mer osäker katt som definitivt inte litar på er eller förstår vad som är fel. Använd heller inte sprutflaska eller våld mot katten.

Ta er tid med er katt och titta på det jag skrivit här ovan. Utgå från det och försök förändra det ni kan komma på som går att försändra. Ingen katt är den andra lik, men anledningarna förekommer dock lika ofta. En del protesterar direkt och andra tar kanske lite längre tid på sig, med att visa att de inte uppskattar det som hänt. Däremot är de flesta katter väldigt samarbetsvilliga om man går halva vägen var. Vilket också ger mer tillit och ökad respekt från bägge parter.

Reds anmärkning: Anna-Lena Nyströms andra artiklar; Kaxiga hankatter och Materia Medica vid protestkissning är lösenordsskyddad, kontakta lotta@bjornmoran.com för mer info.

© Lotta Hägglund