Calendula officinalis

CALENDULA OFFICINALIS (calen) Ringblomma

Ringblomman är ett väl känt ”husmedel” för sår som läker dåligt och ärr som ömmar. Används både som ört och i homeopatisk beredning för att lindra, förhindra infektion och stimulera huden att läka.

Används vanligen som salva men kan även intas som homeopatiska läkemedel i potenserad form. Om man använder salva, kontrollera att den ej innehåller alkohol! Använd hellre en salva med bivax som bas.

Calendula är antiseptisk och antiinflammatorisk, stimulerar sårläkning, Calendula är bra vid så gott som alla typer av sår, allt från vanliga småsår till infekterade och vätskande sår. Liggsår (men cirkulation måste förbättras för att inte nya liggsår ska bildas), infekterade bölder, torra händer/fötter med sprickbildning, mjukar upp eksem (men man måste behandla orsaken till eksemet för att det inte ska återkomma). Calendula är komplementärt till Hepar.

(En annan bra salva är Arnica-salva, vissa tycker den fungerar bättre. Dock ska Arnica-salva inte användas på skadad hud!)

Man kan även göra en tinktur av Calendula- och Hypericumlösning som verkar antiseptiskt (Calen) och smärtstillande (Hyper), för att badda, eller gurgla, vid behov.

(Arnica-lösning är också bra, skall inte ska användas på skadad hud!)

Som potenserat läkemedel används Calendula mot sömnlöshet pga sårsmärtor, svullna ögonlock, munsår, reumatiska ledsmärtor och bensår. Medlet är dock ofullständigt prövat.

Calendula officinalis – ringblomma

© Lotta Hägglund