Ruta graveolens

Artikel av djurhomeopat Ann-Britt Bolinder, ur tidningen HFD 2003/1

Vinruta, Ruta graveolens, som vi odlar i våra trädgårdar, kommer från Sydeuropa och användes flitigt i medicinen förr. Den ansågs bl a kunna bota epilepsi, hysteri, ögonproblem, kolik hos hysteriska kvinnor och magproblem.

Ruta graveolens – Vinruta

I Vermeulens Concordant Materia Medica, står det att Ruta verkar på benhinna, brosk, ögon och livmoder. Problem med böjarsenorna. Det bildas pålagringar på benhinnan, senor och leder, speciellt runt vristen. I hela kroppen känns smärta, som om man blivit slagen.

I Materia Medica av Clarke, står det att Rhus toxicodendron har en smärta som efter en vrickning/sträckning, medan Arnica har en smärta som efter ett slag. Ruta har också en smärta som efter ett slag, men till skillnad från Arnica, där smärtan sitter i hud och muskler, så sitter det i skelettet hos Ruta.

Ruta är ett av de viktigaste medlen för skador mot skelettet. Det känns som om själva benmärgen smärtar, och som om man brutit benet. Om någon vrickat sin ankel kan Ruta vara ett bra medel. Inflammationer i leder och problem med ledvätska, är andra ledande symptom.

I Kents Materia Medica står det att man ofta glömmer bort Ruta och ger Rhus-t eller Argentum nitricum istället. Ruta är inte så välkänt. Det är svårt att hitta symptomen i repertoriet, så man måste lära sig Rutas bild istället.

Skador och värk

Ruta liknar Rhus-t genom att individerna är rastlösa, blir sämre av kallt, fuktigt väder, sämre av avkylning och sämre av överansträngning. Men hos Ruta drabbas ofta senorna och då främst böjarsenorna. Ruta hittas också vid problem med benhinnan, speciellt där huden ligger nära benytan. Skador läker långsamt och länar en förhårdnad, som kan finnas kvar i månader och år, och som fortfarande ömmar. Överansträngning av senor kan lämna kvar en knuta på senan. Det kan kännas som en tumör.

Kontraktion av muskler och senor

Man kan också se en allt mer tilltagande kontraktion av böjarsenan, så att handen eller foten böjs ihop allt mer. Tårna kan till och med dras in under foten. Möjligen kan detta liknas vid fång på hos djur. I repertoriet finner vi Ruta under rubriken: Ben, kontraktion av muskler och senor (2) Under denna rubrik hittar vi också Graphites (3), som är ett medel många har fått bra resultat med vid fång.

Andra fysiska symptom

Ögonproblem finns i Rutas läkemedelsbild. Då speciellt efter överansträngning vid läsning eller ”pillrigt” arbete, som handarbete (hos människor). Rödhet syns i ögonen, individen känner smärta och kan inte koncentrera seendet på en punkt. Huvudvärk följer. Det kan kännas som en spik slås in i huvudet. Ögonen känns som ”eldbollar”. För en vanlig ögoninflammation lämpar sig dock Euphrasia, Belladonna eller Aconitum bättre enligt Kent.

Smärta, förstoppning och prolaps av rectum är vanligt hos Ruta. Prolaps av rectum efter förlossning likaså. Ett lustigt symptom är illamående, som känns i rectum. Där står enbart Ruta som medel.

Ruta blir svag i benen vid trötthet. Benen viker sig när man reser sig, eller individen vinglar och snubblar. Värre när man går uppför trappor. Kan också vara förlamad i benen.

Ruta är ett reumatiskt medel. De medel som är känsliga för kyla, blir sämre av kyla, väta, storm kallas ofta för reumatiska medel. Vanligen med ischias, vilken blir sämre av kalla omslag och av att ligga ned.

Allmänna mentala symtom

Det har inte gjorts tillräckligt många prövningar på medlet för att man ska få fram specifika mentala symptom. De man hittar i repertoriet Synthesis, är ganska allmängiltiga. En ganska gnällig och irriterad individ, som säger emot och är missnöjd med sig själv. Individen säger en sak och menar en annan. Kan också få för sig att andra försöker luras

Läs om behandlingar: Halvblod med inflammation i senskida, Ruta-häst med många problem

Copyright © Homeopati för djur 2019