Mercurius

ur tidningen HFD 2000/2, av alternativmedicinare Mona Olsson

Mercurius solubilis Hahnemanni (Merc) bereds av kvicksilver. Det är ett stort medel med brett användningsområde på humansidan, och det kan finnas fog för att även använda det på djur. Flera gångare har jag använt det med god effekt, bl a på hundar.

Rastlös och misstänksamhet

Merc individen är rastlös, hetsig och har stor brådska. Det finns en inre oro, som dock inte alltid syns utåt. Merc har också ett starkt behov av ordning och stabilitet, som kan göra den misstänksam och konservativ. Merc individens inre hetta gör att den har stor törst och gärna vill ha kalla drycker och kall föda. Individen blir bättre av vila och måttlig temperatur, sämre av värme och kyla, temperaturväxlingar, fukt, nattetid och av att ligga på höger sida. Den unga Merc individen kan vara brådmogen, och man kan tänka på medlet för valpar som går in i puberteten och har en överdriven sexualitet och rider på allt och alla.

Merc har ofta en mycket kraftig salivavsöndring med normal saliv, illaluktande svettning och dålig andedräkt. Varbildning är vanlig, och då ofta med ett blodblandat, slemmigt, grönt var. Överhuvudtaget tycks utsöndringar av olika slag (flytningar, var, diarré, mjölken vid mastit mm) vara blodblandad med grönaktig ton.

Merc påverkar generellt kroppens alla vävnader. Slemhinnorna kan vara såriga, svullna och lätt bli variga. Symptom i munnen kan vara svullen tunga; svullna körtlar; inflammerat lymfsystem av kärl och körtlar; inflammerat, mörkrött och lättblödande tandkött. Om det finns hosta, är den ofta torr, kort och krampaktig. Vid tarminflammationer och diarréer är avföringen slemmig, grönaktig och blodblandad med frätande sekret; ständiga trängningar och en känsla av att ej vara färdig.

Merc kan användas till ögonbesvär om bilden stämmer för övrigt. Ögonen är ljuskänsliga, ögonlocken är svullna med röda ögonlockskanter. Smärtan är svidande och ögonen rinner.

Två fall av Mona Olsson: Boxer 16 månader, ”soffridare”, Varmblodssto 7 år, ”brunstmärra”

Copyright © Homeopati för djur 2019