Sabal serrulata

SABAL SERRULATA (Sabal), Amerikansk sågpalm

Sabal serrulata är ett litet medel som inte används särskilt ofta, men ändock intressant, för outvecklade bröstkörtlar och ömma bröst. Påverkar även äggstockar om ömma och förstorade, urinvägar och prostata.

För kor kan det vara ett medel att ha i åtanke vid mastit, speciellt när nykalvade kvigor får juverinflammation, när inte Phytolacca fungerar eller man inte hittar kons konstitution. Vid höga celltal kan medlet fungera och speciellt när juverdelen inte är fullständigt utvecklad. Kan även stimulera en outvecklad juverdel till ökad produktion.

www.alternativmedicin.se skriver:
Sabal växer i Nordamerika och för tinkturen används de mogna fruktkropparna.
”… Sabal fungerar bra vid de dåliga symtomen av en prostatahypertrofi. Viktigt är att medlet ges under lång tid (några månader)”.

Modaliteter: Sämre på morgonen eller eftermiddagen.

Indikationer: Blåskatarr, inflammation i livmodern och äggledarna, underutvecklade bröst.

Potens: Urtinktur – D6, enligt RITTER bör man böja med en låg potens och övergå till en högre vid eventuella reaktioner.

Jämförelse: Populus, Magnesium carbonicum, Ferrum picrinicum, Conium, Sepia, Selen

Sabal serrulata – amerikansk sågpalm

Fall:

En nykalvad kviga med outvecklad juverdel på höger bak, ur den kom bara lite vattnig mjölk med flockor. Efter kalvning fick hon början till mastit i vänster fram, var lite öm och något svullen , men allmäntillstånd var bra.
Hon fick Sabal serrulata D30, 3 ggr/dag, första 2 dagarna sedan 2 ggr/dag i 3 dagar. Hon svarade ganska snabbt och blev bättre i den ömma juverdelen. Den outvecklade producerade mer och mer normal mjölk.
Som typ är kon normalstor, men tunn och smäcker, lugn i temperament.

En ko som fick mastit med grötig mjölk i ena juverdelen som var mindre än de övriga. Phytolacca hjälpte inte men efter Sabal serrulata blev kon frisk.

Av Lisbeth Larsson, ur Homeopati för djur, nr 1 2001

© Lotta Hägglund