Silicea – din bästa vän i trädgården

Artikeln är fritt översatt från www.homeopathyplus.com

Vilket homeopatiskt läkemedel har kraft att kunna:

  • stärka svaga och spretiga plantor
  • göra prunkande fält av öknar, och
  • omvandla vattenavstötande jord till fuktig, näringsrik jord?

Jo, Silicea! Inget annat läkemedel har rykte om sig att tillföra lika mycket vid plant- och jordproblem. Silicea borde ha hedersplatsen i alla odlares trädgårdsskjul – när man en gång använt Silicea till sina odlingar eller växter, vill man inte vara utan läkemedlet.

Homeopatiska Silicea har länge använts till människor och djur med hälsoproblem men kunskapen om dess förmåga att behandla plant- och jordproblem är relativt ny.

Hos människor (och djur) används Silicea bl a vid: avsaknad av självförtroende, svaghet, utmattning, sen utveckling, sår som läker långsamt och vid infektioner man inte blir av med, brister som gör att man inte växer och frodas.

När homeopater insåg att växter kan ha samma problem började man undra om Silicea även kunde vara behjälplig för växter och jord. Och så var agrihomeopati-bollen i rullning.

Utan spårämnet kisel i plantornas metabolism, kan en planta inte hålla sig upprätt eller ens växa. Kisel har påverkan på en mängd processer i cellerna, t ex reproduktion, motståndskraft och styrka. När det är underskott eller saknas kisel i jorden, eller när plantor inte kan ta upp kisel, är homeopatiska Silicea fantastisk att använda!

Taniga plantor, eller plantor med svag motståndskraft mot svampangrepp, börjar växa sig starka och motståndskraftiga, inom några dagar efter behandling.

Silicea som tillskott

Kisel är svårt att tillföra till jorden, både som näring och tillskott. Kisel saknas visserligen sällan i jorden, men vid underskott av mineralen är en dusch av homeopatiska Silicea till stor hjälp. Det förbättrar plantans upptag av det kisel som finns tillgängligt i jorden. Som en liten bonus hjälper Silicea även jorden att absorbera och bibehålla fukt.

Silicea vid chock

Plantor som hamnar i chock, slutar växa. T ex vid för stark sol så tappar de löven och riskerar att dö. Kraftiga temperaturväxlingar, att ta skott, beskära och vid omplantering, skador på rötterna är andra chock- och utmattningstillstånd. Ge plantan en dos Silicea-spray, före eller efter omplantering så stärks den och förebygger utmattning hos plantorna.

Silicea ger motståndskraft

Homeopatiska Silicea hjälper plantorna att bli motståndskraftigare mot svamp, mögel, mjukhet hos rötterna. Det stärker även mot vissa skadedjur, bl a bladlöss. En sprayning är allt som behövs!

Var försiktig med att upprepa dosen, det kan få motsatt effekt för dina plantor.

Det finns en mängd andra fördelar med Silicea och andra homeopatiska läkemedel. Läs mer på www.homeopathyplus.com eller läs boken:
Homeopathy for Farm and Garden av Vaikunthanath Das Kaviraj

© Lotta Hägglund