Avmaskning av katt

av djurhomeopat Anna-Lena Nyström, ur; tidningen HFD 2004/1

Avmaskning eller ej, det är frågan. Det sker mycket avmaskning helt i onödan. Många fördomar hörs fortfarande om att rått kött ger mask. Det stämmer ej. De traditionella avmaskningsmedlen som finns på marknaden är oftast väldigt starka och flera djurpatienter jag haft har fått sin mage utslagen av avmaskningsmedlen.

Ser man att djuret har mask genom kräkning eller avföring så självklart kan man avmaska. Men kanske kan lite snällare homeopatiska behandlingar provas först, innan starkare medel används. En del djur är ju också väldigt känsliga mot mediciner eller har andra problem med magen och då är det definitivt motiverat att använda något lindrigare.

När det gäller det vanliga maskangreppet av spolmask, har jag i flera fall rekommenderat uppfödare att använda följande behandling, med positivt slutresultat. Det har handlat om kattungar som haft så mycket mask att de kräkts upp stora mängder. Jag har även gett min egen katt dessa medel med bra resultat.

Sulphur C30 och Cina C30, dosering: dag 1-4: Ge 2 piller Sulphur C30 på morgonen och 2 piller Cina C30 på kvällen. Gör sedan uppehåll en vecka. Vecka 2-4: 2 piller av varje medel, 1 gång i veckan i 3 veckor.

Har man en utekatt som äter möss och fåglar får man hålla koll och upprepa behandlingen med jämna mellanrum. (Reds anmärkning: Dock ger möss och fåglar ofta bandmask, vilket sällan ger något problem för djuret, annat än att ägaren vanligen tycker det är äckligt att hitta ”risgryn” bak i rumpan. Vid bandmask kan andra läkemedel vara indikerat, såsom konstitutionell behandling, läkemedlet Granatum i låg potens, fungerar enligt uppgift i ca 50% av behandlingarna. Spolmaskangrepp på individer över 2 år tyder på sjukdom.)

Fall med kraftigt maskangrepp, av homeopat Jill Björkerydh (HFD 2004/2)

Jag har haft en del fall med maskangrepp på djur. Jag fick frågan en gång om jag kunde hjälpa två katter, som hade väldiga problem. De kräktes mask och bajsade ut mask i mängder. De hade varit hos veterinären och provat massor av olika avmaskningsmedel, receptfria såväl som receptbelagda, riktigt starka. Ingenting hjälpte. Katterna var i fruktansvärt dåligt skick, magra och undernärda. Inget lätt fall med tanke på att jag precis blivit färdig homeopat, men här handlade det om att försöka rädda katterna.

Jag började behandlingen med Cina D6 och Chenopodium D6, som ska vara bra för riktigt svåra maskangrepp. Jag växlade mellan dessa två läkemedel varannan dag, dosen var 5 piller i lite vatten, 3 gånger dagligen (ca 5 ml varje gång), i 10 dagar. Efter 3 veckor gav jag en dos av Cina D200, 3 piller i lite vatten. Denna behandling för varje katt.

Faktiskt återhämtade sig katterna väldigt snabbt, gick upp i vikt och blev av med maskarna. Ett snabbt och lyckat resultat på så sjuka djur, är roligt att se!

Andra läkemedel jag använder vid mask är: Abrotanum, Sulphur, Calcium carbonicum, Barium carbonicum och Arsenicum album. Det finns fler läkemedel, men valet v medel beror på hur långt det har gått. Huvudmedlet för just mask är Cina, och det tror jag man klarar sig långt på, om det inte är för svåra fall. En del vill förebygga och ge 1-2 gånger/år. Där tror jag att man ska ge konstitutionsmedlet i D30-D200 någon vecka, eller ge Cina D6 en vecka.

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *