Ledum palustre

LEDUM PALUSTRE, (Led), växten Skvattram

Medlet används främst vid sticksår eller skador för att förhindra stelkramp, men även vid problem efter bett av giftiga insekter som t ex fästingbett eller andra djurbett.


INDIKATIONER:

Ett viktigt symptom för medlet är att kyla på det skadade området förbättrar.
Värme försämrar t ex en skada eller infektion.
Vid skador där det skadade området känns kallt.
Sår som blöder väldigt lite, med svullnad, smärta och kyla på det skadade området.
Indikerat på problem/inflammationer som börjar i de nedersta lederna och vandrar uppåt


Vid dessa symptom kan läkemedlet vara användbart:

*Ge medlet direkt vid ett sticksår, spiktramp etc, för att förhindra stelkramp. Men en häst måste även vara stelkrampsvaccinerad! Stelkramp är en sjukdom som är mycket allvarlig. Om en skada börjar ge symptom på stelkramp ges Hypericum, men kontakta omgående veterinär. Kontakta även veterinär för råd vid stickskador.

*Kan ibland fungera vid ömma klövar/hovar/tassar, till kor med klövspaltsinflammation kan man försöka med Ledum D200 5-10 piller, 4 ggr/dag i 3 dagar, ev någon dag extra.

*Vid djurbett som t ex kattbett, hundbett, ormbett. Var observant på var ditt djur har blivit bitet, om djuret fått ett ormbett i nos, mun etc, som kan orsaka problem med andning, måste veterinär snarast konsulteras. Samma sak om bettet har tagit vid/i blodåder. Ge Ledum D30 i några täta doser. Var observant på djurets allmäntillstånd och kontakta veterinär om allmäntillståndet är dåligt!

*Vid fång, om medlet är indikerat, men är normalt inte det första medel man försöker med vid fångsymptom. (jmf Nux-v, Bry, Rhus-t mfl) Men om häst t ex söker sej till kallt vatten med hovar eller snö, kan man försöka med medlet.

*Vid skador, t ex vrickning eller stukning, där Arnica inte hjälper, kan man försöka med Ledum, om medlet är indikerat.

*Eksemhästar kan tillfälligt symptombehandlas under sommaren med Ledum D30, 5-10 piller, 1 dos/dag i 3 dagar, därefter 1 dos/vecka resten av sommaren. Dämpar klåda och hjälper till att läka såren. Kontakta sedan diplomerad djurhomeopat för hjälp att finna konstituionellt medel.

*Ledum kan försökas i förebyggande syfte, till hund/katt där det är mycket fästingar. Ge Ledum D30, 2-3 piller, 1 dos/dag i 3 dagar, därefter 1 dos/vecka resten av fästingsäsongen. Kan ge mindre angrepp, minskad svullnad. Kombinera gärna med t ex 1 klyfta vitlök/dag i djurets foder.

Kontakta gärna diplomerad djurhomeopat vid råd eller vid frågor.

Ledum palustre – Skvattram

Fall:

En nyinköpt häst slogs med de andra hästarna om rangordningen och blev halt på ena bakbenet. Det gjorde så ont att han inte kunde stå på benet. Hovleden var svullen och kall. Han fick först Arnica i två dagar utan resultat. När han fick Ledum gick det över på två timmar och han fortsatte att bråka med de andra som om inget hade hänt.

©Helen Anebo

En häst trampade på en spik och blev halt. Han fick Ledum direkt efter att spiken dragits ut och var helt bra till nästa dag.

©Helen Anebo

Min katt kom en sommarkväll vingligt in och lade sig på sidan på golvet. Han flämtade, dreglade och kunde inte resa sig. Blicken var konstig och ofokuserad. Han fick direkt Ledum och nästa dag var han helt återställd.

©Helen Anebo

Läs mer om behandlingar:

Ledum C30 i förebyggande syfte mot fästingar, Ledum räddar punkterat juver,

© Lotta Hägglund