Natrium muriaticum

NATRIUM MURIATICUM, (nat-m), vanligt koksalt, NaCl

Medlet är ofta använt vid problem på det känslomässiga planet, främst vid sorg av olika slag. Är ett stort sorgemedel (jmf Ign), är lämpligare än Ignatia till individer med ”gammal sorg”, t ex efter en kalv. Individer som tappat livsgnistan, går för sej själv, äter dåligt, hänger med öron och slokar lite allmänt. Kan ibland även uppträda bråkigt (jmf Sepia).
Det kan vara ett medel att försöka vid foderleda om man misstänker att t ex. saknad efter kalv kan vara orsaken. (OBS! Det finns många sjukdomar där djuret kan se ledsen ut, ta inte för givet att det rör sej om en sorg.)

Inköpta djur som inte ”kommer in” i flocken, som är utstötta, ranglåga, känsliga individer som blivit separerade från någon den trivdes bra med. Ko som kanske skrikit efter kalven, som efter avskiljning slutar äta.
Medlet är stort vid ämnesomsättningsrubbning, anemi, avmagring, mag-tarm-problem med diarré och buksmärtor, hudproblem etc. Starkt sug efter salt är en indikation, men kan även ha en aversion mot salt. Kan vara känslig för värme och sol.
Den mentala bilden är oftast vägledande till medlet, (ibland kan man känna att man själv blir ledsen när man är tillsammans med djuret). Sorgsen blick, drar sej undan, magrar av, speciellt över nacke/hals (jmf Lyc), sug efter salt, kan ha starka och ihållande brunster, men blir inte dräktig.

Nedanstående tips hittade jag på nätet för många år sedan, på Gudula Beythiens hemsida, www.homeofarm.com, som kanske kan vara användbart.

//Om din ko får en inflammation i juvret efter kalvning, titta då på vad som egentligen hände med kon. Hon kalvade, ja, men var är kalven? Underskatta inte förlusten av kalven, som kon känslomässigt lider av. (Nat-m)
Vilken typ av mastit ser du?
Ser det ut som en strept, staph eller e-coli mastit?
Är det en en mastit som visar på Belladonna (röd, het, svullen, sämre av beröring) eller mer en Bryoniamastit (sämre av rörelse) som behöver behandlas?

De flesta mastiter med staph och strept bakterier börjar med att juvret inte känns som vanligt.
Kon släpper inte mjölken som hon ska, juvret kan kännas lite hårt, kon kanske är irriterad/öm när man tar på juvret. Men vad bakterierna har gemensamt är att mjölken inte längre har en lätt söt smak, den smakar istället salt!
Detta ger oss en bra ledtråd till det medel vi bör använda tillsammans med medel tillverkat av staph, strept, coli bakterier, nämligen Natrium mur. Natr-m tar hand om den emotionella delen av mastiten och Staph/Strept/E-coli medlet tar hand om den bakteriella biten.
Den mastit som just är på väg att komma, minsta lilla förändring i juvret efter en kalvning, kommer att svara på detta!
Om man väntar en dag för länge kommer mastiten istället att utvecklas och ge symptom som kräver andra medel som Bryonia, Lachesis eller Phytolacca.

Detta behöver behandlas med Natrium mur + bakt.medel, annars kommer mastiten att återkomma.//

Natrium muriaticum, koksalt

Läs mer om behandling:

Kon Stina med depression, Febriga kor, Katten Elvis, mentala problem efter gammal skada, Sorken, 9-årig golden hanne med furunkulos, Cilla, 5-årig tik med hudproblem

© Lotta Hägglund