Nux vomica

NUX VOMICA (nux-v), växten Rävkaka

Detta medel har ett brett verkningsområde, dels vid mentala symptom men även fysiskt problem. Är ett konstitutionsmedel som även kan ligga som ett ”lager”, tillståndet hos djuret kan ha blivit utlöst av t ex stress, överutfodring eller förätning. Nyckelorden vid mentala problem är stress och irritation, men medlet behöver inte alltid uppvisa det när det gäller akuta fysiska problem.


INDIKATIONER:

Problem som utlösts av förätning. Avföringen är oftast hård, kan vara förstoppad men står och trycker för att få ut avföringen. Stor stress hos individen, arbetsvillig i överkant, irritation. Kontakta diplomerad djurhomeopat vid behandling för mentala problem


Vid dessa symptom kan medlet vara användbart:

*Vid fångsymptom, medan djuret fortfarande kan gå och den utlösande orsaken är att djuret ätit för kraftig mat, förätit sej på något fodermedel eller om fodret var av dålig kvalité. Ge 5-10 piller i några doser, beroende på hur akut situationen är. Om ej förbättring kontakta veterinär eller diplomerad djurhomeopat.

*Är ett bra medel vid acetonemi hos kor (jmf Lyc), speciellt om avföringen är skivig, ev alternerar med diarré, står och trycker länge för att få ut avföringen, individen är högproducerande och får mycket kraftfoder. Om ej förbättring kontakta veterinär eller diplomerad djurhomeopat

*Om ett djur fått mycket antibiotika eller annan medicin och magen har blivit i olag, kan Nux-v ”rensa ut” resterna av den konventionella medicinen ur kroppen. Kontakta diplomerad djurhomeopat för råd.

Nux vomica – Rävkaka

NLäs mer om behandlingar:

Sto på högvarv, Schäfertik med ätproblem, Kastrerad hankatt med kräkningar

© Lotta Hägglund