Ung kviga (Cauloph)

Var på besök hos en köttbonde vars kviga hade råkat bli tjuvbetäckt, ingen hade märkt det förrän hon började ställa till juvret. Hon var alldeles för ung och outvecklad för att få en kalv. Nu hade kalvningen satt igång sedan några timmar och det gick inte alls bra, kalven satt fast och kvigan hade inte längre några värkar.
Veterinär, bonden, en anställd och jag, försökte med alla medel få lös kalven. Veterinären var skeptisk och tyckte att detta går aldrig, bonden likaså.

Jag bad att jag skulle få prova med Caulophyllum och berättade hur medlet fungerade, att det stimulerade värkarbetet. Fick klartecken av både bonde och veterinär.

Kvigan fick en dos av Cauloph och återfick täta värkar. Kalven lossnade millimeter för milimeter och till slut fick vi ut en stor, dödfödd tjurkalv.

Dagen efter träffade jag den anställde och frågade hur det gick med kvigan. Han berättade att hon bara låg, varken åt eller drack. Jag bad att bonden skulle ringa mej så skulle han få lite andra medel att försöka med. Tyvärr var bonden bortrest i 2 dagar så det blev inte förrän dag 4 han fick mitt meddelande. Kvigan fick både Arnica och Aconitum och visade viss förbättring men hon var redan i så dåligt skick att bonden lät henne avsluta sina dagar.

Ångrar att jag inte var förutseende nog att ta med både Arnica och Aconitum när jag åkte dit första gången, men det var under min praktik hos veterinärer och jag kunde aldrig drömma om att jag skulle få använda homeopatmedel, Cauloph ”råkade” jag bara ha i fickan.

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *