Akut mastit (Bell + Phyt)

En bonde ringde om en förstakalvare som fått akut mastit. Det var en mycket liten, tunn ko med mycket vitt i. Hon är snäll, sa bonden.

Kon hade en rejäl mastit med hög feber (40,2), vänster bak var hård och varm, mjölken såg ut som smält smör. Inflammationen hade kommit under eftermiddagen. Veterinären hade varit där och lämnat antibiotika, men ville inte att bonden skulle börja ge kon av det förrän man fått svar på mjölkprovet som togs.

Kon fick Belladonna D200, 5 piller i +dos, (piller blandas ut i vatten och man ger av samma blandning alla doser, skakas kraftigt 20 ggr innan ny dos) kl 21.00, 21.30 samt 22.00. Lämnade även Phytolacca D200 som bonden skulle ge dagen efter, 2 ggr.

Bonden ringde morgonen därpå, tidigt….den överlycklige bonden berättade att mjölken nästan såg ut som riktig mjölk, dock med en del flocker i, hon hade ingen feber, kon mådde mycket bättre. Dagen efter mådde kon fortfarande bra, juverdelen tömdes och var mjuk, dock med högt celltal. Provsvaret visade colibakterier. Kon fick Phyt D200 i ytterligare 2 dagar, celltalet gick så småningom ned till normal nivå.

Av djurhomeopat Kristina Johansson, ur tidningen Homeopati för djur, nr 1 2002

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *