Hanna 74 (Calc carb)

Som kviga var denna ko rund och kompakt. Mycket matglad, snäll och trevlig. Men när hon kalvat och vi skulle mjölka henne, förvandlades hon till ett vilt monster! Trots två sparkbågar, som jag fick blåhålla, och en rem runt bröstkorgen, var det ett elända att mjölka henne. Vi måste vara två för att klara henne.

Jag provade det mesta: Aconitum, för en eventuell chock hon kunde ha fått vid kalvning och mjölkning; Chamomilla, om hon gjorde det av elakhet; Lycopodium, om hon gjorde det av rent djävulskap; Nux vomica, om hon blev stressad av allt; Lachesis, på grund av det explosionsartade förloppet. Men inget hjälpte.

Kon tyckte naturligtvis detta var jättejobbigt och blev ännu mer spänd och började äta dåligt.
Maken som jobbade utanför gården, fick lov att börja jobba senare och sluta jobba tidigare, för att hjälpa mej att mjölka henne. Jag försökte ibland ensam, men det gick inte.

Så kom dagen då maken var tvungen att jobba sent. Vi hade då krånglat med kossan i 1½-2 månader. Redan kvällen innan hade jag börjat fundera på ett nytt medel till henne. Så kom jag på att jag gett henne Calc carb när hon var kviga, för hon hade en stor vårta på halsen, och tyckte jag hon var en Calc-typ.
Vårtan hade faktiskt försvunnit och kanske kunde det bero på medlet?

Efter morgonmjölkningen gav jag henne en dos Calc D200. På kvällen stod kon dropp stilla och har gjort det sedan dess!

Jag har tvivlat många gånger på homeopatin och funderat på om inte djuren skulle ha blivit bra ändå, utan piller, men det här måste ju bara bero på medlet! Att från morgon till kväll ändra sej i psyket, jag har då aldrig varit med om det tidigare.

Hon är fortfarande väldigt tunn men äter mycket. Nu ser hon inte alls ut att vara en Calc-typ, men i Repertoriet är medlet 3-värdigt på ”Emaciation – avmagring”, 2-värdigt på ”Mind, ailments -excitement, emotional – sjuk av känslomässig upphetsning”. Det finns också med på ”Mind; anger -easily”, fast jag tror inte hon var arg. Hon tyckte nog bara att det var hemskt. Nu är hon i varje fall väldigt kelig och trevlig!

Av djurhomeopat Kristina Johansson
Ur tidningen Homeopati för djur, nr 3, 2003

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *