Febriga kor (Acon, Bry, Nat-m)

Har haft några kor, som stått med feber och inga andra symptom än att de varit hängiga, inte ätit så bra, minskat i mjölk och legat mycket. Inget fel på juver eller klövar, ingen snor eller hosta. Inte heller lösa i avföring, ingenting förutom feber.

Feber är ju ingen sjukdom i sej, men en högproducerande ko som inte äter ordentligt, vill man inte ska stå med hög feber i onödan. Hade till de första korna svårt att hitta något medel, för det fanns så lite symptom att gå på. 3 st fick aldrig något medel, men hämtade sej på en vecka.

En ko fick Aconitum, just när febern bröt ut, tog bara några timmar så var febern borta och hon har inte fått tillbaka den.

En annan hade låg temp till en början, som sakteliga steg över några dagar. Hon fick Bryonia. Febern gick ned för några timmar, sedan steg den igen. Gav henne sedan Natrium mur, febern gick ned och försvann.

Ytterligare en hade hög feber redan från början (41.3 som mest). Fick Aconitum, men jag var för sent ute, hade haft feber i ca 12 timmar när hon fick Acon. Febern gick ned några timmar, sen kom den tillbaka igen. Gav henne sedan Nat-m, tempen gick ned till 39.5. Gav en dos till efter några timmar och febern försvann.

Jag gick egentligen mest på känsla när jag valde medel, men tänkte jag skulle se om det gick hitta samma medel genom att titta på varje symptom. Använde mej av dessa:

Mentalt: Slöhet; vid feber, Mage: Aptit; minskad, Feber: utan andra symptom (finns dock få medel i denna, men den var ”huvudet på spiken”), Generellt: Ligga; förbättrar samt Generellt: Svaghet; vätskeförlust (detta är ett symptom som används generellt till höglakterande.

Repertoriserade dessa symptom och fick fram Nat-m som första medel.

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *