Veterinär homeopati i Norge, på 1800-talet?

ur tidningen HFD 2001/3, av dåvarande redaktören Lisbeth Larsson

”Veterinaer homeopati på Hedemarken på 1800-talet?” Denna rubrik hittade jag i ett nummer av tidningen Norsk Veterinaertidskrift (från 2000, 112, 1 sid 25-28). Artikeln, som är skriven av Kristian Ingebrigtsen och Arne Frøslie, berättar om veterinären Vincent Stoltenberg Steen (1830-1909), som var en mycket kunnig och efterfrågad distriktsveterinär på Hedemarken. Han var speciellt skicklig på sjukdomar på häst och i synnerhet halta hästar. En annan uppskattad egenskap var att han var mycket måttlig med kostnaderna för djurägarna.

Steen hade utbildats i Stockholm och blev klar med veterinärstudierna 1852. Därefter uppehöll han sig en kort period på veterinärskolan i Köpenhamn, innan han kom tillbaka till sin hembygd för att verka som veterinär.

”Bland Steens instrument, som bevaras på norska Veterinärmuseet, finns det ett objekt som genast tilldrar sig uppmärksamhet. Det är ett homeopatiskrin, troligen av tyskt ursprung, som innehåller ett rikt urval av stamlösningar (hela 113 medel), vilka också i våra dagar används av homeopater,”skriver norsk veterinärtidskrift. I innehållsförteckningen står det ” Medicamente zu J.C. Schäfer´s Homöopatischer Thierheilkunft”.

Ingen vet hur veterinär Steen fått kännedom om homeopati. Däremot vet man att homeopati användes till husdjur i Europa vid denna tid; det finns nämligen en ganska omfattande tyskspråkig litteratur i ämnet.

Kanske kom Steen i kontakt med homeopatin under sin vistelse i Danmark. Det finns bevarat ett häfte på danska utgivet 1855, med titeln: ”Homøopatiske Forsøg paa syge Huusdyr. Naermast udarbeidet for Landmaend”. Författaren är anonym. Skriften inleds med en översikt av homeopatin och därefter en beskrivning av 82 medel. Sedan följer råd för behandling av många åkommor på häst.

Det tycks vara den anonyme författarens ambition att senare publicera liknande häften för nötkreatur, får och svin, men det är inte känt om dessa planerade skrifter någonsin gavs ut. Då, liksom nu, var tydligen homeopati ett kontroversiellt ämne. Norsk veterinärtidskrift citerar följande passus ur den danska skriften: Kjaere Laeser, Jeg seer Dig lee højt över dette og udbryde ”er det en Hestekuur, nei der maa anderledes til; det maa indgives Paegle (gammalt danskt mått = 0,2415 liter) ja selv Potteviis naar det skal virke”. Hertil vil jeg svare med en fremmed Forfatters Ord ”hvorledes det hjaelper veed jeg ikke heller, thi dette er egentlig kun Skaperen bekjendt, men at det hjaelper staar urokkeligt fast”.

Ingen vet om veterinär Steen praktiserade homeopati. Medlen i skrinet ser oanvända ut. Men, konstaterar norsk veterinärtidskrift, ” det är ett handfast vittnesbörd om att man inom norsk veterinärmedicin på denna tid, hade kännedom om homeopati”

Copyright © Homeopati för djur 2019


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *