Travaren som tappade gnistan efter kastrering (Lach)

Hästen är ”lat och deppig” efter kastrering, är i grunden väldigt snäll. Inte så många symptom att gå på, men husse poängterar ett flertal gånger, att hästen är väldigt observant, noterar allt, och minns allt, gör aldrig fel, allt hästen lär sej sitter i ryggmärgen.
Vidare berättar han att hästen aldrig blir tillrättavisad, just för att han blir fruktansvärt arg vid tillrättavisning. De försöker istället ”lirka” med honom, muta honom.
Hästen tål heller inget tvång utan allt ska accepteras, annars blir han väldigt sur och arg.

Är en mycket renlig häst, har mycket god aptit, kan vara lite reserverad mot veterinären och andra ”främmande” människor.
Husse säjer att han kan vara håröm vid selning, man får inte luggas, för då lyfter han bakbenet, slår med svansen och lägger öronen, men visar inga tendenser till att vara håröm i övrigt.
Som 1-åring höll han koll på brunst hos stona som gick 250 meter bort. Han är surare på morgonen, vill stå inne och äta sitt hö, innan han släpps ut.
Misstänker han att det är jobb på gång är han också surare.
I övrigt en helt normal häst.

Fysiskt är han fin, lite kort kropp, lång svans, inte så stor, väldigt fint steg, travar helt underbart, så ägaren hoppas verkligen att hästen ska återfå gnistan.

Började ge hästen Natrium mur C30, just för att hästen, enligt ägaren, kändes så deppig – ingen reaktion.
Under tiden beställde jag Staphisagria, som i repertoriet är indikerat vid ”problem efter kastrering”, som hästen sedan fick i C30 potens, -ingen reaktion.
Då var det alltså bara att försöka klura ut vilket medel som var MEST indikerat, vilket jag förstås skulle gjort från början.
Efter en hel del funderande bestämde jag mej för att Lachesis var det medel som var MEST indikerat, det mest utmärkande var att han blev så arg och sur vid tillrättavisning, att han aldrig tyckte sej göra fel.
Hästen fick Lachesis C30 2 +doser/dag i 3 dagar.

På femte dagen ringer husse och skrattande säjer att han banne mej tror att ”de där små pillren” har verkat.
Hästen är definitivt mer ”på klöset” och husse bara väntar på att det ska sluta blåsa, så han vågar sej ut och köra honom.
Vid uppföljningen en månad senare var det lite lugnare, men ingenting indikerade att hästen behövde få mer av medlet. Så vi avvaktar…

Lachesis säjs ”hålla länge” på sina doser och att ge mer av medel innan symptomen visar på det, tror jag bara är att störa medlets verkan.

Rappe

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *