Hypericum perforatum

HYPERICUM PERFORATUM, (hyper), växten Johannesört

Är ett av homeopatins stora skademedel, när det handlar om skadade nerver eller nervbanor.
Den norske homeopaten Jon Holden beskriver att det är synapsen (kopplingen) mellan nerver som bl a påverkas av Hypericum.

INDIKATIONER

Används vid skador i nervrika områden, använd efter Arnica om det är indikerat. Är mycket smärtkänslig i det skadade området. Skjutande smärtor från såret och uppåt, efter en kroppsdel. Sårskador som inte vill läka, som är torra men blanka i sårkanterna, rött, inflammerat med skjutande, brännande smärta.

Vid dessa symptom kan läkemedlet vara till hjälp:

*Vid skador i nervrika områden, t ex ryggrad, naglar, fingrar, tår.

*Efter svår kalvning där kon inte kan resa sej/stödja på ex bakben pga nervpåverkan. Om kon är mentalt chockad efter kalvningen ge först Aconitum, när hon är lugn ges Hypericum.

*Vid fläkning kan Hypericum vara ett bra alternativ (jmf Arnica)

*Vid spentramp, ge efter Arnica.

*Ev kan man försöka med medlet i kombination med Hepar vid klövspaltsinflammation, för att lindra smärtan.

*Medlet är även användbart när det finns risk för stelkramp (jmf Ledum). Jag tycker inte att man enbart skall förlita sej på homeopati när det gäller så allvarliga sjukdomar som stelkramp, utan vaccination bör tas så att djuret har fullgott skydd.

*Vid klämskador; fingrar man klämt i bildörr, slagit sej med hammaren, klor som blivit avbrutna etc.

*Ge för att lindra smärta vid klövspaltsinflammation, klämskador, spentramp mm.

Kontakta gärna diplomerad djurhomeopat vid råd eller vid frågor. Rådfråga även veterinär om tillståndet är allvarligt eller symptomen kvarstår!

Hypericum perforatum, Johannesört

Fall:

En mycket svår kalvningsförlamning där veterinären gett Calphon 3 gånger och lantbrukaren Madeleine Boström hade gett de vanligast ”pares-medlen”. Kon vändes med jämna mellanrum, men inget hände. Nödslakt tycktes vara den enda utvägen. På kvällen den tredje dagen gav Madeleine kon Hypericum, eftersom hon funderade om det kunde vara någon nervskada inblandad. På morgonen stod kon upp! Hon mjölkade 58 kg provmjölkningen därpå.

Ur tidningen: Homeopati för djur, nr 4, 2003, skrivet av Lisbeth Larsson

En hund hade klämt ena tassen i en dörr och haltade kraftigt. Det syntes inget sår eller något annat på tassen. Hunden fick en dos av Hypericum och började snabbt efter gå helt normalt.

©Helen Anebo

En katt blev påkörd och skadade sig så illa att den fick operera in en metallskena i ryggraden. Det ryckte i pälsen på ryggen och katten hade svårt att komma till ro. Efter att ha fått Hypericum blev den genast lugn och lade sig att sova.

©Helen Anebo

Ett får hade blivit brutalt hanterad av fårklippare. Fåret är en shropshire, som är en köttfårsras. Efter klippningen gick hon undan och stod och tryckte den långa svansen tätt emot baken. Hon betade inte som de andra utan stod stilla och det såg ut som om det gjorde rejält ont.
Hon fick Hyper, som upprepades med en timmes mellanrum under dagen och dagen efter gick hon och betade som vanligt.

©Helen Anebo

Läs om fler behandlingar:

Olivia, Hypericum vid fläkning, Jojo, Jack Russel med diskbråck,

© Lotta Hägglund