Olga (Calc carb)

Olga – en ilsken Highland Cattleko född -93, av dipl djurhomeopat Helen Anebo

Olga har varit på gården sedan hon var ett år gammal. Varje år, efter det att hon blev betäckt första gången vid ca 2,5 års ålder, har hon fått en kalv och det har alltid gått bra. Alla korna på gården kalvar ute i det fria. De går undan i den stora hagen när det är dags att kalva och kommer tillbaka till flocken med kalven när den är ett par dagar gammal.
I år gjorde hon lika, men det stod inte rätt till med kalven. Kalven stod ofta och puffade mellan Olgas framben och såg lite frusen och kutryggig ut. Det verkade som om kalven tagit fel på ”matstället”.

Vi tog in dem bägge i ladugården för att mjölka Olga för hand för att kunna ge kalven råmjölk med flaska. Detta var med livet som insats, för hon sparkade efter oss så mycket hon kunde. Det blev lite blåmärken här och var, men vi fick ur henne ca en halv liter, som vi gav kalven.
Vi fick absolut inte närma oss kalven och vi var tvungna att binda upp Olga i hornen, som på dessa djur är både vassa och långa, som hon viftade rejält med och hotade oss med fnysningar och dreglande mun. En mycket besvärlig procedur, där man önskade att man övat lite mer på lassokastning.
Det verkade som om hon reagerade kraftigt negativt om man tittade på henne.

Olga var stor för att vara av rasen Highland Cattle och hade enorma spenar. Det lät väldigt mycket när hon andades. Det var som om hon flåsade vid varje andetag och så hade hon alltid låtit. Hon drack och kissade mycket och svettades mycket när hon var inne i ladugården, men eftersom hon inte var van att vara inne – det var många minusgrader ute – så var inte det ett säkert symtom.
Olga var ofta mycket lös i magen och färgen var lerliknande till både färg och konsistens.
Hon drack ur vattenkopp och hade fri tillgång på hösilage och saltsten.

Jag gav henne Calc D 200 x 1 dos x 3 dagar och dagen efter första dosen var hon som förbytt. Mycket lugnare och snällare och jag kunde gå in till henne utan problem. För första gången kunde jag gå in till dem bägge utan att riskera livet. Olga t o m nosade lite på min hand där jag stod på huk bara en halv meter ifrån henne utan att känna någon rädsla.

Rubriker som användes ur Synthesis:

Mind, Looked at – cannot bear to be Calc (1)
Mind, Anger Calc (2)
Mind, Rage, fury Calc (1)
Respiration, loud Calc (3)
Chest, Fullness – Mammae Calc (1)
Stool, Clayish Calc (3)

©Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *