Freija, en typisk Pulsatilla

Av Djurhomeopat Annalena Nyström

Pulsatilla är ett vanligt homeopatisk så kallat konstitutionellt medel för honkatter. När det gäller detta fall så är just Pulsatilla det rätta medlet och läkningen sker här både på fysisk, känslomässig och mental nivå när medlet är helt rätt. Pulsatilla arbetar på problem som blyghet, mage/tarm, ögon och slemhinnor. I detta fall så visar bilden upp en helt rättvis bild av Pulsatilla (backsippa)

Freija med magproblem född -95

Ägaren ringde till mig angående denna katt som kräktes mycket och hade diarré emellanåt.
Utredd hos veterinär med både gastroskopi och rectroskopi. Man hittade inget. Det enda var att folsyrevärdena var dåliga. Därför tar Folacin. Fått tidigare cortison och magsårsmedicin men bara blivit lite tillfälligt bättre.

Mentalt: Lite ängslig katt. Rädd för besökare, vågar gå fram efter en stund till vissa. Rädd för mattes pappa som är lite bullrig och högröstad. Blir lite putt när matte har pojkvänner hemma. Hade tidigare kompis som dog -98. Dom lekte med varandra men tvättade inte varandra eller sov i närheten. Accepterade men inte jättenära. Busade och bråkade men det var kompisen som var den som var säker medan Freija alltid varit lite rädd för nya människor men väldigt nyfiken och kunde bli instängd i skåp etc pg av det. Väldigt rädd och mådde dåligt vid bilåkning. Lekfull med matte, tycker om små möss och guldfärgade snören. Vill gärna ha sällskap på toaletten när hon skall kissa och bajsa. När hon varit sjuk vill hon gärna sitta i mattes knä även om det gjort ont i magen. Hon tycker om att bli borstad. Är ingen kelgris utan kommer bestämt och vill bli klappad och när matte leker med henne kan det slå över och hon bara spinner och vill bli smekt istället. Verkar tycka det är jobbigt när matte är borta länge.
Vill alltid ligga bredvid och rör matte sig för mycket går hon därifrån men hon skall ligga helst på mattes ben och på en filt. Lugnt och fint skall det vara och mycket nära.

Värme/kyla: Tycker inte om att det är för varmt. Söker hellre upp skugga. Ligger inte under täcket. Tycker om att vara ute och gå när det är kallt även vid snö. Dock vill inte bli blöt. Har inbyggd balkong och sitter gärna där ute fast det är ganska kallt. Verkar inte bekomma henne.

Mat/dryck: Dricker inte så bra, äter lite av allt, tycker om fisk och lite kött, mår dåligt av fet fisk och vill inte ha, lite grönsaker morötter/ärtor på burk, oliver, kyckling är gott. Inte mjölkprodukter men tyckte tidigare om vaniljsås men blev dålig av, vill inte ha fett och verkar må dåligt av det. Tycker inte om kladdig burkmat. Äter hellre när matte står bredvid.

Avföring: Ofta kladdig avföring, men kan vara hård ibland och väldigt lös ibland, vid mycket kräkningar blir avföringen lösare och luktar illa. Det pendlar mycket i konsistensen.

Kisserier: Kissar lite dåligt. Har protestkissat ibland när matte varit borta för länge. Kan lukta starkt ibland och hon kissar lite extra i mars då hon även beter sig lite mars-kattaktigt.

Mage/kräkningar: Kräks intensivt och många gånger efter varandra. Bara galla.Vill inte dricka då hon blir så här dålig och äter självklart inte heller. Verkar må illa och matte får hellre inte borsta henne då. Har tydligen ont i magen. Kräks ofta flera timmar efter mat.

Tidigare: Utväxt togs bort på höger kind, skrovliga trampdynor som är torra, kastrerad, haft ögoninflammation tidigare och flytningar/slidproblem.

Päls: Normalt har hon fin päls men när hon varit sjuk nu så har pälsen tovat ihop sig och är glanslös och delar på sig.

Utseende: Rund och go honkatt med stora ögon som är mörkmarkerade och det ser nästan ut som om eye-liner har använts.

Mitt intryck: Timid och lite blyg kattdam. Kelig när hon vågar närma sig men tittar försiktigt och undrande över vad jag kan tänkas göra med henne. När hon dock ser att jag är en så att säga snäll människa så vågar hon komma fram och även busa lite försiktigt med en fjäder jag har med mig.

Freija – behandling hur gick det?

Ja när det gällde katthonan Freija så var det första medlet Pulsatilla jag naturligtvis tänkte på eftersom bilden är så typisk av indikation på medlet. Hon är blyg, har problem med slemhinnor, tål inte fett, dricker dåligt och klarar av kyla bra.

Jag började med att ge henne en behandling med pulsatilla CH30, 2 piller en gång per dag i 4 dagar. Hon svarade mycket bra och magen lugnade ner sig relativt snart efter medlet. Hon visade även att hon mentalt blev lite modigare och vågade vara framme mer när främmande kom.
Hon fick efter några veckor byta till en starkare styrka CH200 där det gavs 2 piller under 2 dagar. Hon fortsatte efter det att bli ännu mer framåt och magen höll sig stabil fortfarande. Hon klarade sig på denna behandling under ett halvår men matte hörde sedan av sig och berättade att hon varit lite dålig igen. Hon fick då repetera CH200 och sedan har matte ibland gett bara några doser CH30 vid akuta besvär och hon svarar lika bra varje gång på sitt konstitutionella medel Pulsatilla.

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *