Akut fång på islandshäst (Bry)

Inom homeopatin återkommer vi väldigt ofta till att djuret behöver sitt konstitutionella medel. Men ibland uppkommer det akuta situationer som man får lösa först, innan man går in på de kroniska problemen.

En islandshäst, 14 år, fick en dag plötsligt ett akut fånganfall. Två dagar innan anfallet hade hästen flyttats till ett nytt bete. Det var grönt, på sensommaren och inte speciellt kraftigt. Tre andra hästar gick där utan problem och hästarna hade tidigare gått på kraftigare bete. Något annorlunda arbete än tidigare hade islandshästen inte utfört.
Det började med att hästen dagen innan hade lagt sej ned under ridturen. När jag såg hästen hade det gått ytterligare ca 24 timmar.

Hästen var då ”världsfrånvänd”, lugn men avskärmad och ville ligga med benen rakt ut mest hela tiden. De stunder han stod upp såg man att han hade svårt att stå på benen.
Det sträckte i senorna och hästen ”kotade över” och ville avlasta benen. Han såg överfull ut vid skapet och verkade kissnödig, men det kom inget. Ordentliga tarmljud fanns.

Hästen fick 10 piller Bryonia D30. Medlet löstes i vatten och sprutades i munnen var 10:e minut. Vi tog tid och efter 50 minuter var hästen på benen, kissade, bajsade och hade sitt normala utseende.
Vi riktigt kunde se hur han kom tillbaka från sitt inåtvända beteende.
Hästen fortsatte sedan att beta som om inget hade hänt. Han belastade sina ben normalt. Fånget har inte kommit tillbaka efter detta anfall.

Att han fick Bryonia var för att man så tydligt kunde se att tryck förbättrade. När han lade sej ned, såg man att han försökte pressa magen mot marken. Andra symptom som pekade mot Bryonia var att hästen ville vara ifred och att rörelse förvärrade.

Vid ett flertal tillfällen när hästar fått akut fång har jag med gott resultat behandlat med Bryonia. Det gemensamma för dessa hästar är att ägarna beskrivit att ”hästarna bara gått och lagt sej” .
Det är heller inte något ombyte i foder eller överansträngning som är den utlösande faktorn, utan fånganfallet bara kommer.

Några hästar som fått akut fång, beroende av förändringar i bete eller utfodringen, har jag behandlat med Nux vomica, med bra resultat.
Vid behov kan man, när det akuta fånget är bra, gå vidare med en konstitutionsbehandling, med ett passande medel.

Artikel införd i tidningen Homeopati för djur, 1999/4, skriven av Monica Littorin

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *