Prickan, mastit vid sinläggning (SSC)

Prickan var under sinläggning, men lättmjölkad som hon är läckte hon ordentligt med mjölk, så när hon 4 dagar efter sinläggning blev hård i höger fram blev jag inte förvånad. Jag började mjölka ur henne i hopp om att det skulle gå mjölka bort, men det blev snarare värre och värre. Från början var det stora slemmiga, gula flockor i gul, tunn mjölk, blev även tjockare, lite vaniljsås liknande mjölk. Ingen lukt. Ingen ömhet, ingen rödhet, lite hård, temp 40.3

Symptomen var: – möjliga medel

vid sinläggning: – Belladonna, Bryonia, Phytolacca?

undertryckt mjölk: – en massa medel se ”Juver-repertoriet”?

flockor: stora, gula, slemmiga – SSC? (Silicea+Sulphur+Carbo veg)?

mjölk: tjock, slemmig, gul – Hydrastis?

mjölk: vaniljsåsliknande – Hepar?

höger sida: – en massa medel, se ”Juver-repertoriet”?

Konstitutionellt skulle jag säja att hon är en Pulsatilla ko, älskar att kela, puttar på mej om hon inte får uppmärksamhet, förföljer mej, matsnål.

Med ont om tid, med magsjukt barn, var jag lat och gav Prickan SSC 30, 1 +dos / dag i 2 dagar. Gav henne inget mer eftersom ”mjölkens” utseende försämrades, men febern försvann efter 1:a dosen.

Jag tar gärna ett bakterieprov innan jag ger något medel, för att veta vad/om något växer. Nu hade jag inte möjlighet att göra det förrän efter dag 2, det växte enstaka Streptococcer. Alltid skönt att veta att det inte är Staph aureus! Men jag var lite undrande över enstaka strept, eftersom mjölken närmast liknade gröt när provet togs!

På dag 3 var det lätt gul mjölk, med enstaka mindre flockor. Dag 4 en flocka i ”nästan” mjölk. Dag 5-7 mjölk, utan flock.

Prickan som nykalvad, försjunken i djup sömn!

© Lotta Hägglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *